2000 Yılındaki Fransa 1900’lerdeki Çizimlerle

Önce hayal edip sonra hayallerini gerçekleştirmek insanoğluna özgü bir durum. Tabii hayalleri gerçekleştirmek o kadar da kolay değil. Bazen büyük hayallerin peşinden koşanlar, çok çabalamalarına rağmen hayallerine ulaşamaz; ama eğer bu hayaller insanlık için önemliyse, onların açtığı yoldan elbet bir başkası devam eder. Düşünsenize, şu anda hayatımızın ayrılmaz parçaları haline gelen bir sürü şey, bir zamanlar birilerinin hayal ürünleriydi aslında: internet, telefon, bilgisayar, arabalar, uçaklar, müzik aletleri, elektrikli aletler, savaş araçları, atom bombası.

On dokuzuncu yüzyılda teknolojiden ilham alan gelecek hayallerinin resimlere, yazılara aktarıldığı yeni bir dönem başlar. Bilim kurgunun temellerinin atıldığı bu dönemde, Jules Verne başta olmak üzere birçok yazar teknolojinin nasıl bir gelecek yaratabileceğini hayal eder. Hedef yirminci yüzyıl ve 2000′li yıllardır genelde. Uzaktan kumanda paneli ile toprağa değmeden işlerini halleden çiftçiler, kendi kendine hatasız çalan iyi eğitilmiş orkestralar, tavandan sarkan kulaklıklarla eğitim alan okul çocukları ve tabii ki uçan arabalar; bunların hepsi 2000′li yıllarda gerçekleşeceği hayal edilen gelecek öngörüleridir.

Aşağıda göreceğiniz kart serisi de 1900 Paris Dünya Fuarı sırasında, bir sigara markası tarafından paket üzerine basmak için sipariş edilmiş gelecek tasvirleridir. Bu serinin büyük bir kısmı illüstratör Jean-Marc Côté tarafından hazırlanmış. Daha sonra kartpostal olarak da kullanılmışlar. Halen Fransız Milli Kütüphanesi’nde muhafaza edilen kartlar dijital formata çevrilerek Wikimedia Commons‘a yüklenmiş. Ayrıca, bu çizimlerin Isaac Asimov tarafından yorumlandığı bir de kitap var: Futuredays: A Nineteenth Century Vision of the Year 2000.

Gelecekten geçmişe bakmamızı sağlayan, şimdi ile geleceğin harmanlandığı bu eğlenceli çizimlerin gününüze neşe katacağı kesin.

balinabüs-artmanik çiftçi-artmanik

elektrik-süpürgesi--artmanik hava-polisi-artmanik hava-taksi-duragi-artmanik iyi-eğitilmiş-orkestra

okulda-artmanik terzi-artmanik

sanatblog aracılığıyla.

0 Yorum Yorum Yap →