Playlist: Barış Manço

Barış Manço! Kaç yaşında olursak olalım onun şarkılarıyla büyüyüp, olgunlaştığımız; Türkiye’nin en değerli isimlerinden.. Bu hafta 2 Ocak doğum günü olması sebebiyle Playlist’te onun şarkılarına yer veriyoruz. Hakkındakileri okurken size de bu şarkı eşlik etsin. İyi ki doğdun Barış Abi!

Bayramlarımızı daha da neşeli hale getiren, yaptığı programla bizi ekrana kilitleyip mutlu dakikalar yaşatan, özellikle çocukları ama kadın-erkek, yaşlı-genç ayırt etmeden seven, koruyan isim…

Türkiye’de ilk “Barış” ismine sahip kişi olarak isminin getirdiklerini de sonuna kadar savunmuş, yansıtmış biri. Türkçe şarkılarıyla olduğu kadar yabancı şarkılarıyla da ideolojisini yansıtan, dünyaya hem kendisini hem de ülkesini tanıtan Barış Manço; ilk bestesi ‘Dream Girl’ü de ilk grubu Kafadarlar’a üyeyken daha ortaokul yıllarında yaptı. Anadolu Rock türünün kurucuları arasında sayılan Manço, 200’ün üzerinde şarkı yazıp besteledi. Hazırladığı televizyon programıyla ve Barış Mancho ismiyle birçok farklı ülkeye gitmiş, programı buralarda yapmış bu sebepten “Barış Çelebi” ismiyle anılmıştır. 1991 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı Unvanına layık görüldü.

playlist-baris-manco-artmanik-1

Barış Manço adına açılmış bir youtube kanalı da vardır. Bu kanalda sanatçının konser kayıtlarına, gezi programlarına, cenaze görüntülerine kadar birçok video bulunmaktadır. Kanala buradan ulaşabilirsiniz.

“Barış Manço ile 7’den 77’ye” isimli çocuk ve aileye yönelik eğitici ve öğretici bir program yapmaya başlayan Barış Manço; Japonya’dan konser teklifi gelmesi üzerine, 1995’te Japonya’da çok başarılı bir turne gerçekleştirdi. 1996’da konser albümü Live in Japan yayınlandı.

Müzik hayatının 40 yılını anlatan 40. özel yıl şarkısını bestelemiş fakat şarkının sözlerini yazamadan vefat etmiştir.

Gülpembe; Barış Manço 13 yaşındayken vefat eden eden babaannesinin ismidir ve onun için yazılmıştır.

https://youtu.be/OL4x_nyqzgI

Dönence Şarkısı ve Hikayesi

https://youtu.be/PbpkCq9RqGo

“Dönence dünyanın iki ayrı kutbundaki meridyenlerdir ve hiçbir zaman da birlikte olamazlar. İnsanın doğasında da iki zıt kutup vardır. Bu kendisinde olmayanı arama içgüdüsüdür. Örneğin kış mevsiminde yazın gelmesini bekler yazın da kış mevsimini ararız. İnsanlar hiçbir şeyin tamamına sahip değillerdir. Her şeyin yarısını yaşarlar. Örneğin 12 saat geceyi 12 saat gündüzü yaşıyoruz. Ama 24 saat boyunca gündüzü veya geceyi yaşayamıyoruz. Yani devamlı bir beklenti ve umut içinde yaşayıp duruyoruz. Bu beklenti ve umudun da bir sonu yok, dönüp duruyor. İşte tüm bu düşüncelerin ışığında ‘Dönence’ doğdu. Simsiyah gecenin koynundayım yapayalnız bekliyorum, uzaklarda bir yerlerde güneşler doğuyor. Görüyorum dönence… Bu sözlerle insanların beklentilerini vurgulamaya çalıştım. Geceyi yaşayan bir insanın gündüze olan özlemini dile getirdim. Çünkü insanlar her gece aynı duyguları duyuyorlar.. Kupkuru bir ağacın dalıyım yapayalnız. Uzaklarda bir yerlerde bir şeyler kök salıyor. Biliyorum dönence… Burada insanlardaki tatminsizliği ve olmayanı arama duygusunu açıklamaya çalıştım. Devamlı gelecekte olacakları umut ederek yaşayan insanları yani…”

https://youtu.be/7jTbMOzRRVQ

0 Yorum Yorum Yap →