Değeri Sonradan Anlaşılan Mükemmel İnsanlar

Eski çağlardan beri simyacıların en büyük hedefi ölümsüzlüğü bulmaktı ama bu konuda başarılı olamadılar. Bazı insanların ise ölümsüzlüğü kitaplarıyla, düşünceleriyle, filmleriyle, şarkılarıyla oldu. İşte çağdaşları tarafından değeri anlaşılmasa da öldükten sonra değeri anlaşılan 10 insan.

Vincent Van Gogh

Hollanda doğumlu ressamın eserleri  dünyanın en tanınmış ve en pahalı eserleri. Hakkında birçok efsane bulunan sanatçı on yıl içersinde 800’den fazla yağlı boya, 1300’den fazla suluboya, çizimler, skeçler dahil olmak üzere 2000’in üzerinde eser verdi ancak tüm hayatı boyunca sadece bir eser satabildi. Resimlerinde parlak renkleri kullanan ressamın hayatı bunların tam tersi oldu. Depresyona giren Van Gogh, akli dengesini kaybetti ve bu onun intiharına yol açtı. Hayatının sonuna kadar asla değer görmedi. Bugün baktığınızda ise eserleri milyonlarca dolar değerinde.

van-gogh-artmanik

Edgar Allan Poe

Amerikalı yazar Edgar Allan Poe, gotik edebiyatının öncülerinden. Başarılı olmak ve tanınmak için bütün hayatı boyunca mücadele verdi. Kısa hikayeleri yayınlansa bile bunlar için sadece birkaç dolar kazandı. Eşi Virginia’yı erken kaybedince hayatı alt üst oldu. Çalışmalarına devam ederken ciddi sağlık problemleri ve mali problemlerle mücadele etti. Ölümünün nedeni hala bilinmiyor ama hayatı boyunca başarıyı yakalayamayan Poe, Amerika’da yeni bir edebiyat akımının öncüsü olarak kabul ediliyor.

edgar-allen-poe-artmanik

Heath Ledger

Joker denilince akla gelen ilk aktör olan Heath Ledger 28 yaşında hayatını kaybetti . Sempatik halleriyle dikkat çeken yıldız, Hollywood kariyeri boyunca sadece 28 film çekebildi. Aşırı dozda ilaç alıp zehirlendiği düşünülen Ledger, Kara Şövalye filminin yayınlanmasıyla sonsuza dek yaşayacak bir fenomen haline geldi.

heath-ledger-artmanik

Franz Kafka

20.yüzyılın en iyi var oluşçu yazarı kabul edilen Kafka yaşarken ünlü bir yazar olamadı. Yayıncılar işlerini kabul etmedi. Kafka, arkadaşı  Max Brod’dan öldükten sonra bütün eserlerini yakmasını istedi ama Brod, Franz Kafka’nın bulduğu bütün eserlerini yayınlattı.

kafka-artmanik

Stieg Larsson

Milenyum Serisi olarak bilinen cinayet serisiyle tanınan Stieg Larsson’un kitapları öldükten sonra yayınlandı ve filme dönüştürüldü. Hatta öldükten dört yıl sonra Halit Hüseyni’nin ardından en çok okunulan  yazar olarak seçildi.

Stieg-Larsson-artmanik

El Greco

Ressam, mimar, heykeltıraş olan Greco, toplum tarafından kabul edilmeyen sanatçılardan. 17.yüzyılda ölen El Greco’nun eserleri ancak 20.yüzyılda anlaşıldı.

elgreco-artmanik

Emily Dickinson

Emily Dickinson şuanda edebiyat dünyasının en önemli kadın yazarlarından biri olarak kabul ediliyor. Kalemi güçlü olsa da içine kapanık biri olan Emily eserlerini hayatı boyunca sadece sekiz şiirin halkla paylaştı bin sekiz yüz şiirini sakladı. Öldükten sonra kız kardeşi Lavinia, Dickinson’ın eserlerini düzenledi ve yayınladı.

emily

Henry Darger

Çok sıkıntılı bir çocukluk yaşayan Henry  Darger, deneyimlerini sanat ve edebiyat eserlerine taşıdı. Şikago’da yaşayan zihinsel engelli biri olarak bilinirdi. Yaptığı çizim ve elyazmaları öldükten sonra ortaya çıktı. Ölümünden sonra yayınlanan “Vivian Girls” isimli fantastik romanı Darger’ı hak ettiği üne kavuşturdu.

Henry-Darger

Galileo Galilei

Adını şuanda bile çok duyduğumuz Galileo Galilei de yaşadığı zamanda toplum tarafından kabul edilmeyen bilim adamlarından. Galilei’nin yaptığı çalışmalar, düşünceler çağdaşları tarafından kabul edilmedi ve dindarların hedefi oldu. Hatta yazdığı bir kitap sebebiyle ev hapsine mahkum kaldı. Bugün ise modern fiziğin babası olarak kabul ediliyor.

Galileo Galilei

John Kennedy Toole

John Kennedy Toole’un Alıklar Birliği adlı romanı yayıncılar tarafından geri çevrilmesi, yazarın kötü durumda olan ruh sağlığını daha da olumsuz etkilemişti, artan alkol ve ilaç kullanımı ve ağırlaşan depresyonu intiharla sonuçlanmıştı. Kitabı yayınlanamadan intihar eden Toole, ölümünden 12 yıl sonra 1981 yılında Pulitzer Ödülü’nü kazandı.

John Kennedy Toole

0 Yorum Yorum Yap →