Martin Luther King ve ‘Bir Hayalim Var’ Konuşması

15 Ocak 1929 tarihinde doğup, 4 Nisan 1968 yılında ölen Martin Luther King; Afroamerikan bir papaz, Amerikan yurttaş hakları önderidir ve ‘Bir Hayalim Var’ konuşmasıyla tanınmıştır. Sosyoloji ve ilahiyat lisans eğitimlerini görmüş ve felsefe doktorası yapmıştır. Dünya genelinde şiddet karşıtı ve ırksal eşitlik görüşleriyle tanınmaktadır ve 1964 yılında Nobel Barış Ödülü’nü kazanmıştır.

Martin Luther King daha 24 yaşındayken Alabama’daki Dexter Kilisesi’nde papaz oldu. 1 Aralık 1955 günü Rosa Parks adındaki kadının yasalar gereği bir beyaza yer vermesi gerektiği halde vermediğinden tutuklandı ve bunun üzerine King, Montgomery Otobüs Boykotunu düzenledi. Boykot 382 gün sürdü ve olay King’in evinin bombalanmasına kadar büyüdü. Boykot sırasında King tutuklandı fakat eylem otobüslerde ırk ayrımcılığının son bulma ilanına kadar devam etti ve sonuçta başarılı oldu.

Bu boykottan sonra King Güney Hristiyan Liderlik Konferansı’nın kurulmasında önemli bir rol oynadı. Bu Konferans; siyahi kiliselerin işbirliği yapmasını ve yurttaş hakları reformu için barışçıl gösteriler yapmayı hedefliyordu. King bu konferansta şiddete dayanmayan bir sivil itaatsizlik felsefesini takip ediyordu ve bu felsefeyi de çeşitli gösterilerde uyguladı. Şiddete karşı duruşu özellikle gazetecilerin ilgisini çekti bu da King’in halk tarafından daha çok tanınmasını kolaylaştırdı. Yurttaş Hakları Hareketi büyük bir ilgi gördü ve 1960’lı yılların en önemli toplumsal hareketi olarak meydana geldi. King bu organizasyonları; siyahların oy hakkı, çalışan hakları, ayrımcılığın sona ermesi ve diğer temel haklar için düzenledi ve sonucunda 1964 yılındaki Yurttaş Hakları Kanunu ve 1965 yılındaki Oy Hakkı Kanunu; Amerika hukukunun bir parçası oldu.

martin-luther-king-ve-bir-hayalim-var-konusmasi-artmanik-1

Bu başarılarından önce 1963 yılında “İş ve Özgürlük İçin Washington’a Yürüyüş” sırasında yaptığı “Bir Hayalim Var” konuşması Martin Luther King’in amacının bütün dünyaya yayılmasını sağladı. Güney Hristiyan Liderlik Konferansı’nı temsil eden King, ‘büyük altılı’ denilen İş ve Özgürlük İçin Washington’a Yürüyüş isimli etkinliğin düzenlenmesinde etkili olan yurttaş hakları örgütlerinin liderleri arasındaydı. King için bu yürüyüş zorlu bir görevdi çünkü dönemin başkanı John F. Kennedy’nin isteklerine razı olmuyordu ve Kennedy’nin başlangıçta yürüyüşe karşı çıkmasına rağmen yürüyüş planlandığı gibi yapıldı.

martin-luther-king-ve-bir-hayalim-var-konusmasi-artmanik-2

Yürüyüşte ABD başkanının baskısına boyun eğmek zorunda kalarak, planladığından daha yumuşak bir dil kullanıldı ve devlet okullarında ırkçılığa son verilmesi, işyerinde ırksal ayrımın yasaklanması, yurttaş hakları eylemcilerinin polis şiddetinden korunması, bir yurttaş hakları yasasının çıkarılması, asgari ücretin saatinin 2 dolara çıkarılması gibi haklar istendi. Polisler ve eylemciler arasındaki gerilimlere rağmen yürüyüş başarılı sonuçlandı. Yürüyüşe farklı etnik gruplardan 250.000 kişi katılmıştı ve bu yürüyüş Washington tarihindeki en kalabalık gösteri oldu. King’in yaptığı ‘Bir Hayalim Var’ konuşması ise Amerika tarihinin en başarılı konuşmalardan biri olarak kabul gördü. 1964 yılında şiddet içermeyen bir direniş sergilediği için en genç yaşta Nobel Barış Ödülü alan kişi King oldu.

martin-luther-king-ve-bir-hayalim-var-konusmasi-artmanik-3

Birçok zorlukla baş eden ve amacını hedeflediği her yerde gerçekleştirmek isteyen King 1968 yılında siyah sağlık çalışanlarını desteklemek için Memphis’e gitti. 3 Nisan günü burada bir topluluğa hitaben ‘Mountaintop’a Gittim’ isimli konuşmasını yaptı. 4 Nisan günü ise kaldığı yerin balkonunda silahlı saldırıya uğradı ve öldürüldü.
Suikast sonucu ölen King için 60’dan fazla şehirde halk isyana gitti, ABD başkanı Lyndon B.Johnson, yas ilan etti.

Hayatına ve direnişine sahip çıkan, Amerikayı derinden etkileyen ve akıllarımıza kazınan ‘Bir Hayalim Var’ konuşması;

0 Yorum Yorum Yap →