Nazım Hikmet 115 Yaşında!

Nazım Hikmet; kimilerine göre “vatan haini”, kimilerine göre usta şair, bize göre ise barışın, aşkın, özgürlüğün temsili… 15 Ocak 1902 yılında doğan Nazım Hikmet’i 115. doğum gününde biz de özlemle anıyoruz. İyi ki doğdun Nazım…

‘Gökyüzünü başımın üstünde görmek bana yasak.’

nazim-hikmet-115-yasinda-artmanik-1

‘Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür, ve bir orman gibi kardeşçesine…’

Hayatının büyük bir kısmını sürgünde ya da hapiste geçirmiş, defalarca aşık olmuş, şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve şiirleri yasaklanmış, eserleri birçok ödül almış Nazım; Türk şiirinin en önemli isimlerindendir.

nazim-hikmet-115-yasinda-artmanik-2

‘Yürekli bir kadının başı, yüreksiz bir erkeğin omzuna ağır gelir.’

Uluslararası bir üne kavuşsa da kendi ülkesinde kabul görmemiş, tutsak edilmiş, sürülmüş, ölümünden ancak 58 yıl sonra yeniden Türk vatandaşı olabilmiş fakat mezarının hala memleketinin sınırları içinde olmadığı biri Nazım.

nazim-hikmet-115-yasinda-artmanik-3

‘Eli kolu zincirlere vurulmuş, vatan çırılçıplak yere serilmiş. Oturmuş göğsüne Teksaslı çavuş. Beyler bu vatana nasıl kıydınız?’

UNESCO Nazım Hikmet’in 100. doğum günü olan 2002 yılını Nazım Hikmet yılı ilan etti. Bu yıl için besteci Suat Özönder “Şarkılarda Nazım Hikmet” adlı bir albüm hazırladı ve Yeni Dünya plak şirketi tarafından yayınlandı.

Şiirlerinden birçoğu Fikret Kızılok, Cem Karaca, Zülfü Livaneli, Ezginin Günlüğü, Grup Yorum, Edip Akbayram gibi sanatçılar tarafından bestelenmiştir.

‘…Yani, öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı,
yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin,
hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil,
ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için,
yaşamak yanı ağır bastığından.’

nazim-hikmet-115-yasinda-artmanik-5

Fazıl Say tarafından “Nazım” adı altında bestelenmiş, Genco Erkal’ın eşsiz yorumuyla harmanlanmış oratoryo Nazım’ın anlatmak istediklerini bize hala etkili bir şekilde anlatmaktadır. Başladığı tarihten itibaren Sertab Erener, Zuhal Olcay, Serenad Bağcan, Güvenç Dağüstün gibi güçlü vokallerin de bulunduğu oratoryo orkestrası da Nazım Hikmet Korosu ve Fazıl Say Orkestrası’nın birleşiminden oluşmuştur. İçinde bulunduğumuz bu karanlık günlerde, umutsuz ortamda biraz olsun içimizi açan, geleceğe umutla bakmamızı sağlayan bu etkinliğe herkes kesinlikle katılmalı.

‘Seni düşünmek güzel şey,
ümitli şey,
dünyanın en güzel sesinden
en güzel şarkıyı dinlemek gibi bir şey…
Fakat artık ümit yetmiyor bana,
ben artık şarkı dinlemek değil,
şarkı söylemek istiyorum…’

nazim-hikmet-115-yasinda-artmanik-6

0 Yorum Yorum Yap →