Cem Karaca 90’ların Türkçe rock müziğinin kralı, Anadolu rock türünün kurucularından, besteci, tiyatrocu ve rock kültürünün yaratıcılarındandır. Yaptığı müzik, yazdığı sözler kalbimizin baş köşesinde yer almış ve hala yeni nesiller tarafından da dinlenmektedir. 8 Şubat 2004 günü vefat eden Cem Karaca’yı biz de saygı ve özlemle anıyoruz!
Hayatı
5 Nisan 1945 günü doğan Karaca’nın annesi Ermeni asıllı Toto Karaca, babası ise Azerbaycan asıllı Mehmet Karaca’dır. Sanatçı bir ailenin çocuğu olmanın getirileriyle doğmasından itibaren sanatla iç içe büyüyen Karaca müziğe daha doğuştan yetenekliydi. Kolej yıllarındayken dünyayı etkisi altına alan rock müzikle tanıştı ve ilgisi buraya yöneldi. Karaca’nın sesini ise annesi Toto Karaca tarafından keşfedildi.
Beyoğlu Spor Kulübünde arkadaşlarının isteği üzerine şarkı söyleyen Cem Karaca daha sonra grup kurmaya karar verir ve ilk grubu Dinamikler’ kurarlar. Babasının her zaman müzik yapmasına karşı olduğunu söyleyen Karaca, babasının adam tutup konserlerinde yuhalattığını da belirtir. Grup olarak Elvis Presley gibi ünlü rock and roll sanatçılarının klasiklerini yorumluyorlardı fakat 1963’ün sonunda grup dağıldı. Daha sonrasında kısa süreli çalışmalar yapmaya devam eden Karaca 1965’te tiyatro sanatçısı Semra Özgür ile evlendi ve evlendikten 3 gün sonra Antakya’ya askere gitti. Bu dönemde Anadolu’yu tanımaya başlayan Karaca Aşık Mahzuni Şerif ile tanıştı.
Müzik dünyasına resmi adım
Cem Karaca askerlik sonrası Apaşlar grubuyla tanıştı. Grubun çizgisi batı tarzında olsa da Karaca’nın işin içine girmesiyle grup yüzünü doğuya çevirdi. Karaca’nın Erzurumlu Emrah’ın şirine yaptığı ilk besteyle Altın Mikrofon yarışmasına katılan Apaşlar yarışmayı ikincilikle bitirseler de birinciden daha fazla ilgi gördüler ve bundan sonra ilk 45liklerini kaydettiler. Bu dönemde Soyarslan şarkısı ‘Resimdeki Gözyaşları’ Karaca’nın adını tamamen duyurmasını ve kendini kanıtlamasını sağladı. Şarkı bütün listelerde büyük başarı sağladı ve Yılın Melodileri anketinde Türkçe şarkılar arasında 3. Oldu. Karaca’nın daha siyasi müziğe yönelmek istemesiyle ‘Bu Son Olsun’ plağından sonra grup dağıldı.
Apaşlar’ın bas gitaristi ile Kardaşlar grubunu kuran Cem Karaca uzun bir süre grubun üyelerini toparlamaya çalıştı. 1970’in Kasım ayında Karaca ve Kardaşlar ‘Dadaloğlu/Kalender’ 45liğini yayınladı. Dadaloğlu Karaca’nın diğer bir hit parçası haline geldi. Bu türküyle beraber Karaca istediği gibi sol anlayışa dönük şarkılar çıkarmaya başlamıştı. Mart 1971’de Karaca’nın Trabzon konserinde 3 bomba patlatıldı ve 30 kişi yaralandı. Hey Dergisi tarafından ‘1971’in en iyi erkek sanatçısı’ seçildi ve Hey’in turnesinde katıldı. Fakat bu sırada Kardaşlar ile anlaşmazlığa düşen Karaca Moğollar grubuna geçti ve Moğollardan da Ersen Dinleten Kardaşlar grubuna geçti.
Cem Karaca ve Moğollar güzel bir birliktelik yaşamışlardı ve bunu da aldıkları ödüllerle kanıtlamış oldular. Milliyet’in anketine göre Cem Karaca en iyi erkek şarkıcılar listesinde 2. oldu, Moğollar da en iyi yerli topluluk seçildi. 1973’te ‘Obur Dünya’ 45liği yayınlandı fakat grup asıl ününü ‘Namus Belası’ şarkısı ile kazandı. Şarkı çok popüler oldu ve öyküsü Hey Dergisi’nde çizgi roman olarak yayımlandı. Ancak bu plak sonrasında Cahit Berkay çalışmalarını Fransa’da devam ettirmek isteyince Cem Karaca ve Moğollar yollarını ayırdı.
Moğollar’dan sonra kısa süreli olarak Karabasan grubunu kuran Cem Karaca daha sonra 1974’te Dervişan grubunu kurdu. Şubat 1974’te Karaca’nın en önemli eserlerinden biri olan ‘Tamirci Çırağı’ yayınlandı. Şarkıda geçen ‘işçisin sen işçi kal’ sözleriyle Karaca siyasi duruşunu ilk defa açıkça belli etti. 1978’in başında kaydettikleri 1 Mayıs plağından sonra Dervişan ve Cem Karaca’nın yolları ayrıldı.
Dervişan sonrası çoğu Kurtalan Ekspres grubunun üyelerinden olma kişilerle bir grup kuruldu. Grubun adı Türkiye’nin iki ucu olan Edirne ve Ardahan’dan esinlenerek Edirdahan olarak belirlendi. Grup içinde sürekli eleman değişikliği oldu. İlk ve son kez beraber çalıştıkları Safinaz teklisi’nde Ahmed Arif ve Nazım Hikmet şiirlerinin besteleri de bulunuyordu. 1979 yılında Londra’daki Rainbow Arena’da konser veren Karaca ününü daha da yükseltti.
1979’da grubun dağılmasından sonra kariyerine tek başına devam eden Karaca Almanya’ya taşında ve çoğu Nazım Hikmet şiiri olan bestelerini Hasret albümünde topladı.
12 Eylül darbesi sonrası vatandaşlıktan çıkarılan Karaca; Almanya’da müzik hayatına devam etti. 1982’de ‘Bekle Beni’ albümünü yayınladı. Bu albüm medyada yer almamasından dolayı çok fazla bilinmeyen bir albüm oldu. 1985’te Turgut Özal ile görüşerek tekrar Türkiye vatandaşı oldu. Haziran 1987’de Türkiye’ye dönen Karaca; Merhaba Gençler ve Her Zaman Genç Kalanlar albümünü çıkardı. Bu albüm o senenin en çok satan albümlerinden biri oldu.
1922’de UNICEF için hazırlanan ve İbrahim Tatlıses, Ajda Pekkan, Leman Sam, Fatih Erkoç gibi isimlerin oluşturduğu koronun seslendirdiği ‘Sev Dünyayı’ şarkısının sözlerini yazdı. Yılın sonlarına doğru yayınladığı albümdeki ‘Raptiye Rap Rap’ ve ‘Islak Islak’ şarkıları büyük ses getirdi. Nerde Kalmıştık? Albümünden sonra bir süre müziğe uzaktan bakan Karaca; 1994’te Raptiye, 1995’te Cem Karaca Show’u, 1996’da ‘Efendime Söyleyeyim’ programlarını yaptı. Sanatçının müziğe dönüşü 1997 yılının sonlarında vizyona giren ‘Ağır Roman’ filmi ile oldu. Film için yaptığı ‘Resimdeki Gözyaşları’ şarkısı yeniden kaydedildi. Mayıs 2001 ‘de Barış Manço’nun ölümüyle vokalistsiz kalan Kurtalan Ekspres’le yoluna devam etti. Ölümünden önce kaydettiği son şarkılar ancak ölümünden sonra yayınlandı.
8 Şubat 2004 günü solunum ve kalp yetmezliğine bağlı olarak geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Biz de ölüm yıldönümünde efsane sanatçıyı özlemle anıyoruz!