Ulysses Poster Olup Çerçeveye Girdi

Bir süre önce Berlin’deki Blotto Design adlı bir dizayn şirketi şu sorunun cevabını merak etti: “Bütün bir kitap tek bir poster sayfasının üzerine basılabilir mi?” Bu şekilde basılan kitap hala okunabilir miydi? Çerçevelenip duvara asılan kitap nasıl görünecekti?

Aralarında Homeros’un İlyada’sı, Jane Austen’in Aşk ve Gurur’u, Herman Melville’in Moby Dick’i ve James Joyce’un Ulysses’i gibi edebi niteliği yüksek ve oldukça geniş hacimli kitapların yer aldığı bir prototip oluşturan şirket, ürettiği posterlerin internet üzerinden satışını başlattı.

Ulysses_poster

84 x 118 cm ölçülerinde olan ve Ulysses’in 265,222 kelimesinin de tam tamına sığdığı bu posteri bir büyüteç yardımıyla okumak mümkün. Bir insan neden bütün bir kitabı bir poster üzerinde görmek ister? Blotto Design’ın ortağı Ian Warner, bu çalışmaya neden başladığını şöyle anlatıyor: “Ulysses’i bir kitap iskeletinden çıkarıp nasıl görselleştirebileceğimi merak ediyordum ve bir posterin bütün bir metni bir bakışta yansıtabilecek en hızlı yol olduğunu keşfettim.” 2011 yılının başından bu yana All The World’s A Page projesi 20 romanı poster haline getirdi. “Einstein’ın İzafiyet Teorisi’ni de postere aktarmak istediğini söyleyen Warner, çok kısa olduğu için bu fikirden vazgeçtiklerini dile getiriyor.

Ulysses_poster2

Şu ana kadar poster olarak basılan en uzun kitap 1.7 punto kullanılarak meydana getirilen 820.000 kelime uzunluğundaki King James’in İncil’i. “Leipzig Kitap Fuarı’ndayken sekiz yaşındaki bir çocuk posterlerden birinin yanına gelerek metni sesli olarak okumaya başladı.” diyen Wagner, çocuğun çok keskin bir görüş kabiliyetine sahip olduğunu normalde posterdeki yazıları çoğu insanın bir büyüteç yardımıyla okuyabileceğini ve büyütecin posterle beraber sipariş edilebileceğini belirtiyor.

Warner ve ekibi sürekli olarak postere dönüştürebilecekleri yeni kitaplar arayışında. Nietzsche, Dickens ve Alighieri üzerinde çalışılan projeler arasında yer alıyorlar. Şu ana kadar en çok satan eserler ise Goethe’nin Faust’u ve Marx’in Das Kapital’i olmuş durumda.

eskimeyenkitaplar aracılığıyla.

0 Yorum Yorum Yap →