Ambrose Bierce Motto

“Sanat. Bu sözcüğün hiçbir tanımı yoktur.” Ambrose Bierce

Döneminin en çekinilen eleştirmeni, ünlü köşe ve önemli öykü yazarlarından biri olan Ambrose Bierce, hicvi ve sivri dilliliğiyle Melville ve Ernest Hemingway’le süregelen Amerikan geleneğinin bir parçasıdır.

Ambrose Gwinnet Bierce, 24 Haziran 1842’de, Ohio’da çok çocuklu, yoksul bir ailenin oğlu olarak doğdu. Çocukluğu sırasında dahi ailesiyle arası iyi değildi, bu nedenle henüz on beş yaşındayken evden ayrıldı.

ambrose-bierce-artmanik
19. yüzyılın en önemli kısa hikâye yazarlarından olan Bierce, kısa hikâyeler dışında birçok farklı türde edebi eser kaleme almıştır. Fabl türünde yazdığı eserleri ünlüdür. Ünlü hayalet ve savaş hikâyelerinin dışında birçok şiir de kaleme almıştır. Karanlığın Kahkası adıyla Türkçe’ye çevrilen Fantastic Fables isimli eseri ironik bir grotesk stil barındırır ve zamanı için öncü bir stile ve biçime sahiptir. Bir gazete serisi olan ünlü eseri Şeytanın Sözlüğü, The Devil’s Dictionary, ise 1906’da kitap olarak basılmıştır.

Ambrose Bierce’ın Chihuahua’ya kadar Pancho Villa’nın ordusuna eşlik ettiği bilinmektedir. Fakat bundan sonra sırra kadem basar ve arkasında nasıl kaybolduğunu aydınlatmaya çalışan bir grup insan bırakır. Amerika’nın en büyük kayıp vakalarından bir tanesi olan Ambrose Bierce olayı maalesef Edgar Poe’nun ölümü gibi hala sırrını muhafaza etmektedir.

kaynak: link

0 Yorum Yorum Yap →