Şok Etkisi Yaratan Çirkin Irkçı Tasarımlar

Sizler için şok etkisi yaratacak çirkin, ırkçı reklam tasarımlarını derledik. Eminiz ki siz de bizler kadar şaşırıp, kınayacaksınız.

Irkçılık en büyük zararını zencilere, özellikle zenci kölelere vermiştir. Köle ticaretinde kullanılanlar, aşağılanıp işkence edilenler, tarihte derin ve acı bir iz bırakmıştır. Irkçılık, zenciler kadar Amerika yerlileri kızılderelileri de çok etkilemiştir. Gözlerini altın hırsı bürümüş insanlarla başlamıştır ve 50 milyon nüfusu olan kızılderelilerin sayısı, soykırımdan sonra günümüzde yaklaşık 2.5 milyon kadar kalmıştır.

Aşağıda, 1910 yılından 2007 yılına kadar olan çirkin, ırkçı tasarımları görebilirsiniz. Ayrıca aşağıda bazı tanıdık isimler de mevcut. Ne kadar acı ki, II. Dünya savaşı sırasında dahi ırkçı reklamlar kullanılmıştır.

soykirim-poster-artmanik-2

Jemima Teyze’nin Pankekleri adlı ırkçı reklam; eski zamanların en gözdesi olan pankek karışımı, Chris L. Rutt tarafından 1889 yılında oluşturulmuştur. Chris L. Rutt, ürününü sunmanın en iyi yolunun, Lusiana’da büyük çiftlikte yaşayan ve sahiplerine lezzetli çörekler hazırlayan eski köleyi reklamında, alaycı bir şekilde kullanmak olduğunu düşünmüş.

 

soykirim-poster-artmanik-3

Bu reklamda N.K. Fairbank sabun şirketi, küçük beyaz bir kızla, siyahi bir kızı karşı karşıya getirerek ayrımcılık yaratıyor. Beyaz kızın “Neden annen seni fairy sabun ile yıkamıyor?” sorusu ırkçılığın çirkinliğini gözler önüne seriyor.

 

soykirim-poster-artmanik-4

19 Kasım 1967 sayılı “Atlanta’da Bu Hafta” dergisinde görebileceğimiz Cotton Watts dikkat çekmek için siyah bir yüz kullanıyor.

 

soykirim-poster-artmanik-5

1952 Van Heusen reklamında, Oxford’u isteyen 5 adamdan 4’ünün Van Heusen stiline sahip olduğu söyleniyor.

 

soykirim-poster-artmanik-6

1924 Maxwell House Coffee reklamı ırkçılığı yansıtan örneklerden bir tanesi. Mekanda hizmet etmesi için siyahi bir hizmetçi kullanılıyor.

 

soykirim-poster-artmanik-7

Bull Durham‘ın tütün reklamına baktığımızda; bize eski, büyük tütün tarlalarında çalışan siyahi köleleri düşündürüyor.

 

soykirim-poster-artmanik-8

Bu reklam ırkçı olduğu kadar garip! Siyahi çocuklar, kostümü daha cazip hale getiriyor düşüncesi kullanılmış ve 50 yaşındaki siyahi adam, alaycı bir şekilde, küçük bir kız çocuğu olarak resmedilmiş.

 

soykirim-poster-artmanik-9

Cream of Kentucky Bourbon reklamı, kölelik döneminin iyi bilinen iki kişiyi tasvirliyor.

 

soykirim-poster-artmanik-10

Bir diğer ırkçı örnek ise Karpuzdaki Darkey.

 

soykirim-poster-artmanik

Kanadalı Yurtsever Fonu için  “Tenim siyah ama kalbim beyaz.” gibi ırkçı bir ifade ile sunulan reklam örneği.

 

kaynak: link

0 Yorum Yorum Yap →